Alle psychiatrische problemen

Je hebt moeite om vrienden te maken en begrijpt andere kinderen niet

Je vindt het moeilijk om in te schatten hoe anderen zich voelen of hoe zij gaan reageren. Je vindt het fijn als je vooraf precies weet wat er gaat gebeuren en dat alles op een vaste wijze gebeurt. Misschien heb je autisme. Autisme komt best veel voor bij kinderen en jongeren. Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme.

Je hebt moeite met concentreren en bent heel druk

Je hebt moeite om je aandacht ergens bij te houden. Je bent snel afgeleid en vergeetachtig. Ook lijk je nooit stil te kunnen zitten, praat je veel en bemoei je je met iedereen. Het kan ook zijn dat je alleen maar druk bent of dat je vooral problemen hebt met opletten in de klas. Misschien heb je ADHD. Je bent niet de enige. ADHD komt voor op alle leeftijden bij vrij veel kinderen en jongeren (3 tot 5%).

Je bent de hele dag door met eten bezig en ontevreden over je lijf

Je bent altijd aan het lijnen en afvallen, maar je blijft jezelf te dik vinden. Het kan ook zijn dat je juist ongecontroleerde eetbuien hebt en dan juist heel veel tegelijk eet. Misschien heb je een eetstoornis. Een eetstoornis kan je gezondheid ernstig bedreigen, je moet daarom wel hulp zoeken. Triversum kan je helpen weer een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Je voelt je ellendig

Je hebt nergens zin in en je vindt niets meer leuk. Je komt ’s ochtends met moeite je bed uit en eet slecht. Je gelooft niet in jezelf of in anderen. Je voelt je ook de hele dag moe. Eigenlijk vind jij je leven niets waard. Het kan zijn dat je last hebt van een depressie. Depressie komt best vaak voor bij kinderen en jongeren. Je kunt een depressie niet zomaar wegpraten. Gelukkig is een depressie te behandelen. Triversum weet hoe dat moet.

Je bent elke dag bang en constant aan het piekeren

Als er gevaar dreigt, zijn wij allemaal bang. Het is iets anders als je door angst niet meer die dingen doet, die je graag wil doen. Of als je het piekeren bijna niet meer kan stoppen. Jij bent bijna elke dag wel bang. Je valt ’s avonds pas laat in slaap doordat je steeds piekert. Je wilt iedere dag wel een keer gerustgesteld worden en maakt je druk om kleine dingen. Triversum kan je goed helpen om van je angsten af te komen.

Je bent snel boos, hebt veel ruzie en bent soms agressief

Je wil vaak niet doen wat er gevraagd wordt en wordt dan erg boos. Ook als je iets niet mag. Om je zin te krijgen ga je schelden, schoppen of slaan. Of je liegt en steelt spullen van anderen. Door je gedrag kom je steeds in de problemen. Je krijgt vaak straf en je hebt misschien al met de politie te maken gehad. Misschien vind je dat de problemen vooral door het gedrag van anderen veroorzaakt worden, maar jij bent diegene die er uiteindelijk het meest op aangesproken wordt. Ook al heb je er misschien niet zoveel zin in, toch heb je hulp nodig want  het gaat steeds weer fout. Triversum kan je dergelijke hulp bieden.

Je zit in de knoop met jezelf en met het leven

Misschien heb je vaak ruzie, vooral met de mensen die belangrijk voor je zijn. Je merkt dat je emoties moeilijk kunt voelen en uiten of dat je er juist door overspoeld wordt. Je hebt last van grote en plotselinge stemmingsschommelingen en impulsief gedrag of voelt je juist geremd. Vaak zitten daar andere gevoelens onder verborgen. Gevoelens over dingen die je hebt meegemaakt en die je angstig maken. Soms zijn die gevoelens zo sterk dat je jezelf beschadigt door je zelf pijn te doen, je te verdoven met alcohol of drugs, te stoppen met eten of ontstaan er zelfs gedachten om te stoppen met leven. Of je richt je agressie op anderen wat leidt tot conflicten. Allemaal manieren om nare gevoelens kwijt te raken of te vermijden of juist iets te voelen. Terwijl leeftijdsgenoten plannen maken en zich richten op de toekomst, lijk jij vast te zitten in jezelf.

Je hebt last van onbegrepen lichamelijke klachten

Je voelt je niet lekker, dat kan zijn doordat je buikpijn of hoofdpijn hebt. Onderzoeken bij de huisarts zeggen dat er niets mis is met je lichaam. Meestal gaan de klachten vanzelf over, maar soms niet. Het kunnen somatoforme problemen zijn. Als het niet over gaat en je gaat er niet mee naar een andere dokter (zoals een psychiater), dan kunnen de klachten erger worden. Steeds meer mensen zullen dan denken dat je je aanstelt, terwijl dat niet het geval is.

Je maakt bewegingen of geluiden, zonder het te willen

Je kunt de bewegingen en geluiden maar kort tegenhouden. Mensen om je heen denken dat je je aanstelt omdat je er de ene dag meer last van hebt dan de andere. Door je tics val je ook veel meer op dan je zou willen. Je ongewilde bewegingen en geluiden kunnen ook irritant  zijn voor jou en je omgeving waardoor je weer andere problemen kunt krijgen. Het is belangrijk om je problemen niet te ontkennen en hulp te zoeken. Triversum kan je helpen om beter, anders om te gaan met je tics en tips geven hoe je ze kunt verminderen.

Je voelt je in de war en bent de greep op jezelf kwijt

Je hoort stemmen of hebt gedachten die je angstig en wantrouwend maken. Je voelt je soms erg in de war en het lijkt alsof je de greep op jezelf kwijt bent. Door dit alles krijg je steeds meer problemen op school. Je hebt steeds minder zin in contacten met anderen en wordt steeds onrustiger. Je bent niet de enige. Er zijn meer jongeren, vooral jongens, die met dergelijke problemen (psychose) te maken krijgen. Wanneer je een psychose doormaakt, kun je erg in de war raken. Je gaat je anders gedragen en de gewone dingen kosten je opeens veel moeite. Naar school gaan is lastig en daarom spijbel je. Je vertrouwt je vrienden niet omdat je denkt dat ze jou bespioneren. Soms vertrouw je zelfs je ouders niet meer. Wat jij hoort, denkt en doet, is voor jou misschien logisch, maar voor anderen niet. Triversum kan je uitleggen wat een psychose betekent en kan je, als je dat wil, verder begeleiden.

Soms ben je depressief en soms heb je energie voor tien

Je hebt vaak en lang last van een depressieve of een geïrriteerde stemming. Je eet slecht, dat wil zeggen te weinig of juist te veel en je slaapt ook slecht. Je voelt je vaak moe en kunt je slecht concentreren. Soms heb je moeite met het nemen van een besluit of voel je je hulpeloos. Maar soms ben je het tegenovergestelde: dan heb je energie voor tien en wil je van alles aanpakken. Als je een bipolaire (stemmings) stoornis hebt, dan heb je last van wisselende buien. Mensen om je heen begrijpen je vaak niet en denken dat je je aanstelt. In ieder geval weten ze vaak niet hoe ze met je om moeten gaan. Bij Triversum weten we dat wel. Wij kunnen je helpen.

Klantcontactcentrum

ma t/m vr 08.30 - 17.00 uur

072 514 04 00

Voor al uw vragen